Cyanotype - Irene

Cyanotype (blåkopi) – Kjemi

Hei !

Laga ein liten video som viser korleis ein lager kjemi for cyanotopi, egentlig meget enkelt. Men her er nå videoen iallefall

Oppskrifta for kjemien er som følgande:

 • 50 gram Ferric ammonium citrate (grønt pulver)
 • 20 gram Potassium ferricyanide (rødt pulver)
 • 2 x 200ml destillert vatn

Ein blandar ut 200ml vatn med 50 gram ferric ammonium citrate og 200ml vatn med 20 gram potassium ferricyanide. Så da har ein 200ml av kvar del, desse bør oppbevarast i kvar si brune glassflaske, og mørkt.

Når ein skal benytte kjemien så tar ein lik mengde fra del 1 og del 2, feks 5ml fra kvar flaske og blandar godt. Deretter er det berre å få det utover papiret ein skal printe på, la det tørke, og så eksponere det under UV-lys, enten bruke sola eller kunstig UV-lys inne. Eksponering av cyanotopi ligger som regel på alt fra 5-10 minutter og oppover avhenging av tettheita i negativet og lyset.

4 tankar om “Cyanotype (blåkopi) – Kjemi

 1. fkhstudent

  Hei! Jeg jobber med en hjemmeeksamen der jeg blant annet ønsker å teste ut cyanotyp (på porselen). Jeg har imidlertid vansker med å finne disse kjemikaliene. Kan du fortelle meg hvor man får kjøpt dem? Mange takk på forhånd for svar! Mvh Tonje

  Svar
   1. fkhstudent

    Hei, til hvilken epostadresse svarer du? Har ikke fått noen epost ennå, derfor lurer jeg.
    Du kan sende til tfoss(at)gmail(dot)com 🙂

    Svar
    1. taulen

     Hei,

     eg får feil på den epost-adressa der, desverre.

     Men ja

     ————–
     Hei,

     her kjem meldinga eg sendte for ei stund sidan, eg sendte den til FKHstudent@gmail.com siden det kom opp som epost’en din i kommentarsystemet på bloggen.

     Når det kjem til kjemien til dette så har eg funnet det enklast å ta i bruk da internasjonale markedet, desverre, og bruker derfor ebay, rett og slett.
     Det er 2 kjemikaler ein treng hovedsakleg, det er Ammonium ferric citrate og potassium ferricyanide, og for å få ein mørkare blåfarge raskare kan ein bruke hydrogenperoksid i «framkallingsbadet». Desse stoffene er det ingen restriksjoner eller forbud mot å importere som privatperson som jeg har funnet.

     Fotoimport.no som holder til i Trondheim har vanligvis eit sett dei selger, men til ein ganske stiv pris. Du kan sjå her : http://shop.fotoimport.no/analoge-fotoprodukter/kjemi/alternativ-prossesser/fotospeed-cyanotype-process-kit

     Og om du berre treng «litt» for å teste, så kan nok eg senda da du treng, om ynskjeleg.

     Om det skulle vere noko som helst anna eg kan hjelpe til med så er det berre å spørja, send evt direkte til taulen@gmail.com om det skulle vere noko, eller om du ynskje få kjemi av meg.

     Svar

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *