Cyanotype – forskjellige oppskrifter

Kom over ein interessant bloggpost hjå Richard Sullivan, en av grunnleggerene til de legendarisk Bostick&Sullivanhttp://thecarbonworks.com/blog/.

Selve bloggposten eg kom over er denne :
http://thecarbonworks.com/blog/?p=1367

Bare sjå på forskjellene ein kan få utifra forskjellige oppskrifter når det kjem til cyanotype, og ved hjelp av eit underlag/grunning/»pre coat» av fumed silica, godt oversatt, «dampet silika», som er med på å hjelpe til for at papiret ikkje skal krympe i vannbadet og gir ein mørkare blåfage.

Takk til Richard Sullivan.

Takk til Richard Sullivan.

Alle 4 har lik eksponering. Fra venstre, 1. Heilt standard cyanotype. 2. Standard cyanotype kjemi men med dampet silika som underlag. 3. Underlag med dampet silica og fremkalla med ein standard formel som ble brukt i «blåkopi industrien» nokre tiår tilbake i tida. 4. Underlag med dampet silika, kjemi og fremkallet som beskrevet nedanfor.

Men det aller viktigste ved denne bloggposten til Richard er egentlig å bytte ut «ferric ammonium citrate» med «ferric ammonium oxalate», og itillegg faktisk fremkalle cyanotypen i eit bad av samme kjemien, bare mer utvanna.

Kjemi:
Del A:

  • 2.3 gram Potassium Ferricyanide
  • 19.0 ml Vatn

Del B:

  • 15,4 gram Ferric Ammonium Oxalate
  • 47,3 ml vatn

Del C:

  • 0.6 gram Ammonium Oxalate
  • 15 ml vatn

Bland del A, B og C godt.

Fremkallar:

Del A:

  • 46-0 gram Potassium Ferricyanide
  • 378 ml vatn

Del B:

  • 25.0 gram Ferric Ammonium Oxalate
  • 750 ml vatn

Bland del A og B godt.

Valgfritt: Legg eit strøk med dampet silika først.

Legg eit strøk med den lyssenstive kjemien, del a/b/c, jevnt og til overflata er litt matt. Om du bruker silika som eit understrøk, børst til børsten knirker litt, og deretter 1 til 2 minutt ekstra.
Eksponer som vanlig, fremtil fargen i skyggepartia nesten ser litt bronsefarga ut.
Fremkall deretter i 5 minutter i fremkalleren som nevnt over. Ved hjelp av denne så trenger ein ikkje fremkalla i hydrogen peroxide ettersom fremkalleren gir eit resultat med fullskala toneomfang umiddelbart. Denne kjemien er etter erfaringene til Richard Sullivan 1 til 1,5 ganger så rask som vanlig cyanotype. Altså kan det vere lurt å prøve med ein halvering ifra vanlig eksponering.
Vask i 10minutter tilsutt.

Så dette er nok noko som må prøvast ut !

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *